Längdskidor RIG och NIU

längd på Stjerneskolan

Vad har Gunde Svan, Lars Håland, Mathias Fredriksson, Tobias Fredriksson, Björn Lind, Hanna Falk och Stina Nilsson gemensamt? Jo, alla startade sina idrottskarriärer på Torsby idrottsgymnasium.

Sedan starten 1973 har nuvarande och tidigare elever erövrat 116 medaljer vid JVM, VM och OS. Vi har över 40 års erfarenhet av att framgångsrikt kombinera studier och idrott. Vår vision är: "Idrottsutbildning i världsklass".

På Riksidrottsgymnasiet (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU) längd går just nu 53 elever. På schemat finns tre halvdagar med tränarledda träningar i veckan. Dessutom erbjuder vi en kvällsträning och morgonstyrka. Som elev får du en av sex längdtränare som personlig tränare.

Skidåkning året om — en av våra styrkor

Torsby med omnejd är idealiskt för skidträning. Träningsspår går direkt från skolan ut i den kuperade Valbergsterrängen. Där det bland annat finns en fem kilometer lång asfalterad rullskidbana och ett sex kilometer långt elljusspår, som på vintern blir välpreparerade skidspår.

Ett stenkast från Stjerneskolan finns Sveriges enda skidtunnel med unika möjligheter till skidåkning året om. I anslutning till tunneln ligger Stjerneskolans testcenter där bland annat laktat-, och syreupptagningstester samt teknikanalyser gör det möjligt att utveckla och individanpassa träningen.

Dessutom ligger snösäkra skidanläggningarlänk till annan webbplats med lågfjällsterräng och norrlandsklimat inom rimligt avstånd (20-40 kilometer) från Torsby. I den miljön har vi även tuffa uppförsbackar för rullskidåkning. Friidrottsarena, badhus, idrottshall och konstgräsplan är också belägna bredvid skolan.

Inom idrottsgymnasiets lokaler finns omklädningsrum, dusch, torkrum, tvättstuga, teorisalar, två gym, skidförråd, vallalokal och idrottslärarexpedition.
Lokalerna kan utnyttjas alla dagar i veckan mellan klockan 07.00 och 21.00.
I skolans matsal kan du köpa frukost och middag till lågt pris.

Förutsättningarna för bra skolgång i kombination med träning på elitnivå kan med andra ord inte vara bättre.