Träning och annat

Kolla in hur miljön och annat är på vårat Elitfotbollsgymnasium.

Träningsytor

Det som presenteras här ligger på "Campus", alltså i skolans huvudbyggnad eller alldeles bredvid. (förutom fotbollshallen)
I Torsby är det nära till det mesta!

Den fullstora konstgräsplanen, som ligger precis bredvid skolan, är vårat mest använda "klassrum". Från mars till november använder vi ytan att utvecklas inom fotbollen.

Fotboll, Torsby
Fotboll, NIU, Stjerneskolan, Torsby

Under vintermånaderna åker vi till sunnehallen och utbildar oss.

Teori
"Att bli din egen tränare" är ett motto som Svenska Fotbollsförbundet har om fotbollsutbildningen på gymnasiet.
Du som elev ska lära dig att planera och genomföra egna träningspass med hjälp av lärare.

fotboll, fotbollsgymnasium, torsby, stjerneskolan

Gymmet
Använder vi ofta i våran utbildning.
Styrka, snabbhet, rörlighet, koordination, uthållighet tränar vi i gymmet efter fotbollspasset.
Här tränar skolans samtliga idrottselever (inte samtidigt såklart) så det blir en härlig stämning med alpinister, längdåkare, skidskyttar, friidrottare, m.fl som alla vill utveckla sina olika förmågor.

Torsby, fotboll

Skolan har genom åren fått till ett mycket bra gym. Bra utrustning för funktionell träning. Den svart/grå mattan i mitten används för spänstträning, rörlighet och "kroppsstyrka".
Sju stycken "podier" med skivstänger och viktskivor gör att vi kan ha lektioner, för idrottsklasserna, med olympisk lyftning (ryck, stöt).
Ifall olyckan är framme så finns bra utrustning för rehabträningen.

Vi använder mycket fria vikter (hantlar, skivstång, viktskiva) och lite maskiner i utbildningen. Detta gör att träningen blir mer lik den idrott som vi utövar. Vi får även med balans och koordination och rörlighet när vi tränar på det sättet.

Några maskiner som bör finnas på ett gym är till exempel en "legcurl" för baksida lår, benspark för framsidan av låret, bålrotation, tåhävningar.
Även spinningcyklar och roddmaskin för upp/ned värmning finns också på skolans gym.

Badhus

I badhuset har vi lektioner i idrott & hälsa men även rehabträning eller bara ta hand om en trött fotbollskropp i relaxen.

Tester

På skolans testcenter gör vi uthållighet/laktat tester 2 gånger per år.
Vi har även återkommande tester i styrka, snabbhet, koordination, rörlighet.

Idrott & Hälsa

NIU

Ibland, på vintern, går vi in i skolans idrottshall och tränar teknik och spelar futsal eller kör lite tävlingar (skjuta prick tex).
Att "leka" med bollen är ett viktigt inslag i träningen för oss.
I idrottshallen har vi också idrott&hälsa kurser, exempelvis att testa olika racketsporter.

Mat på skolan

I skolans matsal serveras god och näringsriktig mat. Ett väldigt varierat och nyttigt salladsbord erbjuds på skollunchen varje dag.

Det serveras även frukost och middag på skolan. Så för en billig peng så kan eleven få:

Frukost 40kr (gröt, välling, fil, flingor, ägg, sill, smörgås, ost, skinka, leverpastej, grönsaker, kaffe, te)
Lunch gratis (skollunch med ett riktigt bra salladsbord, bröd, måltidsdryck, mjölk, kaffe, ibland finns det efterrätt)
Middag 55kr (måndag - torsdag så lagar skolans bespisnings personal middagen på plats. På torsdagar finns det efterrätt. Middagen är mycket populär bland skolans idrottselever innan kvällsträningen)

I skolans cafeteria kan eleven köpa sig goda och nyttiga smörgåsar och youghurt, juice som mellanmål.

Tvätta träningskläder

Efter svettiga träningspass under veckan så kan eleven tvätta sina kläder i skolans bägge tvättrum. Tvättmaskin och torktumlare finns att tillgå.
Så om man bor i en lägenhet så kan det ju vara skönt att inte boka tid i tvättstugan utan ta med sig tvättkorgen ner till skolan och köra en maskin medan man går in i gymmet och kör lite bålträning....

Omklädningsrum

Varje elev på Idrottsgymnasiet har ett eget skåp i omklädningsrummet. Alla elever har också ett skåp för skolböcker i korridoren.

Kvällsträning

fotboll, fotbollsgymnasium, torsby, stjerneskolan, torsby if

För enkelhetens skull kan det vara bra att träna och spela matcher, på kvällar och helger, med någon av de lokala föreningarna i Torsby.
(Inget resande till och från träning. Närmare till mat och mer tid för läxor på kvällen - En bättre helhet för spelaren)
Följande serier finns det möjlighet att träna/spela:
Dam div2 0ch div3.
Herr div2 till div7.