Förbjudet med studentflak

Vid årets examen är det förbjudet att åka studentflak. Transportstyrelsen har infört tillfälliga regler som gäller under 2020.

Att färdas på lastbilsflak eller släpvagn som dras av lastbil, traktor eller motsvarade i samband med skolavslutning, karnevalståg eller liknande är alltså inte tillåtet.

Det är efter råd från Folkhälsomyndigheten som Transportstyrelsen har infört förbudet som gäller från och med 15 maj till 31 december 2020. Beslutet kom idag, torsdagen den 14 maj.

Skälet är att minska risken för smittspridning under coronapandemin.

Läs mer på Transportstyrelsens webbplats. länk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring studenten

Folkhälsomyndigheten har tagit tydliga rekommendationer kring hur gymnasieskolor kan hantera ceremonier i samband med studentexamen.

Några exempel på rekommendationer:

• Samla eleverna klass- eller gruppvis, och avstå från större gemensamma samlingar.
  • Eventuellt utspring endast får genomföras för en klass, eller en mindre grupp, i taget för att undvika trängsel.
  • Större gemensamma ceremonier, samlingar eller parader för samtliga avgångselever eller hela skolan bör undvikas. Detta gäller även avslutningar för övriga årskurser.
  • Begränsa antalet besökare.
  • Alla bör också enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd avstå från större sociala sammanhang, däribland studentfester.

Du kan läsa mer om råden på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats