Logotyp Stjerneskolan, illustration

Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg och anläggningsprogrammet

”Jag gillar praktiskt arbete och vill arbeta med trä, i stort och i smått, som snickare. Praktiken ger oss bra kontakter och det är ganska stor efterfrågan inom yrket. Vi har duktiga lärare och vi är en bra klass, jag trivs jättebra här på Stjerneskolan.” Tova Nordén, Torsby, BA18.

”Bygg- och anläggning på Stjerneskolan har ett bra rykte som de lever upp till. Skolan ligger dessutom nära, vilket är ett plus! Jag trivs jättebra här och vill arbeta tillsammans i ett team, som snickare eller betongarbetare, sen när utbildningen är klar.” Oscar Lagerlöf Kolmodin, Sunne, BA18.

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) är ett yrkesprogram som ger dig en grundutbildning till att arbeta med olika arbetsuppgifter inom byggbranschen. Utbildningen leder fram till yrken där du måste kunna arbeta både självständigt och i arbetslag. BA ska ge en grundläggande yrkesutbildning för arbete som t.ex. målare, plåtslagare, murare eller maskinförare.

Bygg- och anläggningsprogrammet på Stjerneskolan

Byggnadsindustrins yrkesnämnd har utsett Stjerneskolan som branschrekommenderad skola.

Bygg- och anläggningsprogrammet på Stjerneskolan har inriktningarna Husbyggnad & Mark- och anläggning. Innan du är fullärd i något av de olika yrkena, får du räkna med att arbeta som lärling vid något företag en tid efter gymnasieutbildningen.

På Bygg- och anläggningsprogrammet lär du dig om byggnation och anläggning, om hur du bygger rationellt, säkert och miljömässigt. Du får lära dig att hantera maskiner och verktyg, följa ritningar och instruktioner samt arbeta med olika material. Du arbetar också med flera moment inom olika områden. Du får prova på att mura, arbeta med armering, anläggningsarbeten och formsättning. Du har också teori till de olika bygg- och anläggningskurserna, där du får lära dig allt om hälsa och arbetsmiljö, skyddsföreskrifter, yrkesräkning, mätteknik och grundläggande ritningsläsning.

I de senare årskurserna förläggs en del av utbildningen på olika arbetsplatser. Det kallas APL. För dig kommer APL att omfatta minst 15 veckors lärande på en arbetsplats.

Studieplan och kurser

Stjerneskolan har inriktningarna Husbyggnad & Mark- och anläggning. Så här ser studiegången på de olika inriktningarna ut:

Gymnasiegemensamma kurser 600 poäng
Engelska 5, 100 poäng
Historia 1a1, 50 poäng
Idrott och hälsa 1, 100 poäng
Matematik 1a, 100 poäng
Naturkunskap 1a1, 50 poäng
Religionskunskap 1, 50 poäng
Samhällskunskap 1a1, 50 poäng
Svenska 1, 100 poäng
eller
Svenska som andraspråk 1, 100 poäng

Programgemensamma karaktärsämnen 400 poäng
Bygg och anläggning 1, 200 poäng
Bygg och anläggning 2, 200 poäng

Inriktningskurser Husbyggnad 700 poäng
Husbyggnadsprocessen 200 poäng
Husbyggnad 1, 100 poäng
Husbyggnad 2, 200 poäng 
Husbyggnad 3 — ombyggnad, 200 poäng

Inriktningskurser Mark- och anläggning 500 poäng
Anläggning 1, 100 poäng
Anläggning 2, 200 poäng
Anläggningsprocessen, 200 poäng

Detta tillkommer:
Programfördjupning, 300 - 800 poäng
Individuellt val, 200 poäng
Gymnasiearbete, 100 poäng

Skolveket_logo

             
Ansvarig för Bygg- och anläggningsprogrammet är Örjan Pedersen,
0560-132 29
          

Torsby kommun | 60. Stjerneskolan | 685 80 Torsby | tfn: 0560-160 00 | fax: 0560-163 26
Vi använder Cookies | Webbplatskarta | Om webbplatsen