Logotyp Stjerneskolan, illustration

Fordons- och transportprogrammet

fordons- och transportprogrammet

”Jag gillar allt som har med mekanik, teknik och maskiner att göra. Flera kompisar som gått fordon här på Stjerneskolan berättade att utbildningen är både bra och rolig, och det stämmer. Jag har tänkt söka praktik hos bland annat Komatsu, där tror jag det är lärorikt och intressant.” Mattias Borg, Torsby, FT18.

”Intresset för bilar och att meka gjorde att jag valde fordonsprogrammet. Att det blev Stjerneskolan beror på att jag har hört mycket bra om skolan och längtade efter att byta miljö. I framtiden vill jag jobba som mekaniker, lastbilschaufför eller lackerare.” Nadja Otterström, Arvika, FT18.

Fordons- och transportprogrammet ska ge en grundläggande yrkesutbildning för arbete som t.ex. bilmekaniker, lastbilsförare, godshanterare eller bilskadereparatör.  På Stjerneskolan erbjuder vi inriktningen Personbil. Dessutom finns riksintag på Tävlingsmekaniker.

Så här arbetar vi

Undervisningen är mestadels praktisk men varvas med teori. Under det första året läser vi de gemensamma kurserna. Tävlingsmekanikerna läser vissa timmar i veckan tävlingstekniska regler mm. 

Stjerneskolans inriktning

Stjerneskolan har inriktningen personbil. Så här ser studiegången på inriktningen personbil ut: Du får lära dig grunderna för att klara ett arbete som bilmekaniker. Du kommer att läsa om bromssystem, motor/drivlina, el/elektronik mm. När det gäller APL så kommer du att tillbringa delar av utbildningen på bilverkstäder/tävlingsteam som vi har stort samarbete med.

Här följer en beskrivning av fordon- och transportprogrammets olika kurser.

Gymnasiegemensamma kurser

Engelska 5, 100 poäng
Historia 1a1, 50 poäng
Idrott och hälsa 1, 100 poäng
Matematik 1a, 100 poäng
Naturkunskap 1a1, 50 poäng
Religionskunskap 1, 50 poäng
Samhällskunskap 1a1, 50 poäng
Svenska 1, 100 poäng
eller
Svenska som andraspråk 1, 100 poäng

Programgemensamma karaktärsämnen 400 p

Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden 200 p
Fordonsteknik introduktion 200 p

Inriktningskurser - Personbil 500 p

Personbilsteknik introduktion 200 p
Reparation av personbilar och lätta transportfordon 300 p

Till detta kommer:
Programfördjupningar 700 p
Individuellt val 200 p
Gymnasiearbete 100 p

Riksintag - tävlingsmekaniker

Ansökan till tävlingsmekaniker gör du redan till årskurs 1 via gymnasievalet. Tävlingsmekanikerutbildningen är en profil av personbilsteknik specialanpassad för motorsport.

Efter utbildningen

Efter Fordonsprogrammet är du väl förberedd för ett yrkesliv inom inriktningen. Exempel på yrken är billackerare, bilskadereperatör, bussförare, lagerarbetare, lastbilsförare, lastbilsmekaniker eller personbilsmekaniker eller tävlingsmekaniker.

skolverket logo

        
Ansvarig för Fordons- och transportprogrammet är Gert Högfeldt, 0560-163 42
        

Torsby kommun | 60. Stjerneskolan | 685 80 Torsby | tfn: 0560-160 00 | fax: 0560-163 26
Vi använder Cookies | Webbplatskarta | Om webbplatsen