Logotyp Stjerneskolan, illustration

Industritekniska programmet

Industriteknik på Stjerneskolan

”Jag trivs jättebra här på Stjerneskolan. Det är roligt att lära sig att tillverka olika saker och tillbehör. Jag hoppas att utbildningen leder till att jag får en anställning, eller så kanske jag startar eget så småningom. Att kunna svetsa är roligt och värdefullt.” Ali Ahmadi, Bjälverud, IN18.

”Mitt intresse och de goda chanserna att få jobb inom svetsyrket styrde mitt programval. Stjerneskolan är en bra skola och lärarna här är noga med att vi förstår och lär oss yrket. Det är roligt att gå till skolan.” Clara Gustafsson, Lekvattnet, IN18.

På Stjerneskolan finns inriktningen svetsteknik. Utbildningen har blivit godkänd som en riksrekryterande utbildning.


Under utbildningen lär du dig svetsa med olika svetsmetoder. Du får förstås också lära dig andra viktiga arbetsmoment som hör till yrket.

Du kan givetvis välja kurser så att du får grundläggande behörighet till högskola eller universitet.

Under utbildningen varvas gymnasiegemensamma ämnen, som exempelvis svenska, engelska och matematik, med kurser 'nere på verkstaden'. Förutom att utföra rena övningsmoment kommer du att tillverka saker åt kunder och saker du kan ta med hem.

Du kommer dessutom att praktisera ute hos företag - det som kallas arbetsplatsförlagt lärande, (APL).

Om du kämpar på och gör framsteg i din svetsning kommer vi att testa dina färdigheter i svetsarprövningar. Klarar du dessa får du så kallade svetscertifikat, något som ger dig en fördel ute på arbetsmarknaden.

Stjerneskolan erbjuder också inom ramen för industritekniska programmet, utbildning till internationell svetsare, International Welder (IW). Denna utbildning är tänkt som en extra spets och erbjuds än så länge bara på ett mindre antal gymnasieskolor. Är du ambitiös strävar du efter diplom till internationell svetsare då detta är en extra fjäder i hatten för dig när du söker jobb.

På programmet erbjuds även körkortsutbildning samt kursen heta arbeten.

Vår målsättning är att ge dig en bra utbildning med goda möjligheter till arbete direkt efter utbildningen. De senaste åren har vi lyckats mycket bra med att uppnå denna målsättning.

När du avslutat utbildningen är du väl förberedd att arbeta i svetsande industri. Ofta får våra elever jobb hos lokala företag inom tillverkningsindustrin. Företag som arbetar med konstruktioner i stål, byggsmide, är andra tänkbara arbetsgivare. Vill du ha ytterligare utmaningar kan du söka yrkeshögskoleutbildning till exempelvis industrirörmontör. Efter några års erfarenhet kanske du vill söka de riktigt mytomspunna jobben som svetsare i olje- och gasindustrin.

 
Ansvarig för Industritekniska programmet är Ante Persson, 0560-163 58

Skolverket logo

Text

Torsby kommun | 60. Stjerneskolan | 685 80 Torsby | tfn: 0560-160 00 | fax: 0560-163 26
Vi använder Cookies | Webbplatskarta | Om webbplatsen