Värmlandsmästerskapet i fordonsteknik firar 30 år

Tävlingen avslutades med tårtkalas i verkstaden på Stjerneskolans fordonsprogram
Fredagen den 18 maj var det dags för den trettionde tävlingsomgången då fordonsprogram från sex olika gymnasieskolor i Värmland tävlade om vem som sammanlagt är bäst i fordonsteknik.
Det var Herrgårdsgymnasiet i Säffle, Taserudsgymnasiet i Arvika, Älvstrandsgymnasiet i Hagfors, Nobelgymnasiet i Karlstad, Presterudsgymnasiet i Kristinehamn och självklart Stjerneskolan i Torsby. (Spångbergsgymnasiet i Filipstad skulle också varit med men var tvungen att lämna ”walk over” denna gång.)
Se en kort video från tävlingen
Varje lag hade tre tävlande (utom Kristinehamn som tyvärr fått ett sjukdomsfall så de var bara två), så totalt 17 elever genomförde dels ett teoretiskt test på förmiddagen, dels sex olika praktiska moment på eftermiddagen.
Två timmar hade de på sig för det teoretiska testet (men alla var klara efter en timme). De praktiska testerna skulle göras på 15 minuter vardera, fem minuter ställtid, sedan nästa test.
De praktiska testen var:
- Byte bromsbelägg
- Montering kamrem
- Inför hjulinställning
- Lödning
- Vindeldragning
- Elfel
Lärarna från varje deltagande skola ansvarar för att ta fram ett av de praktiska testerna och ta med material och instruktioner. De teoretiska frågorna ansvarar arrangerande skola för att ta fram.
I år var det Stjerneskolan som arrangerade, senast de gjorde det var 2017. Gymnasieskolorna turas om att ordna tävlingen. Inom kort vet man också vilken skola det är som ska anordna nästa års tävling.
Starten för 30 år sedan
Initiativtagare från allra första början var tre lärare vid fordonsprogrammen; Roy Holm från Stjerneskolan, Bengt Männikkö från Årjäng och Jan Axel Björkman från Nobelgymnasiet i Karlstad.
- Tävlingen kom till för att öka intresset för utbildningen, det hade vi haft ett något sjunkande antal elever som sökt, så vi ville visa upp den på ett nytt och annorlunda sätt, berättar Roy Holm, numera pensionerad lärare. Vi ville också få till en kvalitetshöjning vilket brukar bli fallet när sökantalet ökar.
Från början var alltså även Årjängs gymnasieskola med i tävlingen, men inte längre.
Något om fordonsprogrammet
Fordonsprogrammet heter egentligen fordons- och transportprogrammet, och det är lite olika vad olika gymnasieskolor erbjuder. På Stjerneskolan har man för närvarande endast fordonsdelen på programmet, och erbjuder där inriktningen personbil och inriktning tävlingsmekaniker där det även är riksintag, dit kommer elever från många olika kommuner och även Norge.
Totalt 16 platser finns på programmet på Stjerneskolan, åtta på personbilsinriktningen, åtta på inriktningen tävlingsmekaniker.
- Syftet med Värmlandsmästerskapet är förstås att mäta kunskap men även att synliggöra utbildningen, och att ge elever chans att få kontakt med varandra. Kanske de kommer att bli framtida arbetskamrater på sina kommande arbetsplatser, säger Gert Högfeldt, programansvarig.

Från vänster: Cian Ram, Elliot Ericsson och Anton Nordkvist.
De elever som blir uttagna till tävlingen har på ett eller flera sätt visat goda kunskaper och färdigheter i fordonsteknik. Tre från varje skola, årskurs tre, alltså avgångsklassen.
Stjerneskolans tävlande lag var i år Cian Ram, Elliot Ericsson och Anton Nordkvist. Cian och Anton går inriktning personbil och Elliot går inriktning tävlingsmekaniker.
- Många av våra elever har redan fått anställning eller löfte om anställning som de kan börja direkt efter att de nu tagit studenten i juni, fortsätter Gert. Ofta är det på den praktikplats de haft som de gjort bra ifrån sig.
Stort behov av fordonsmekaniker
Det finns ett stort behov av fordonsmekaniker i Värmland och Sverige.
- I Sverige saknas enligt motorbranschen på en treårsperiod 6000 personer varav 112 i Värmland, säger Gert Högfeldt, så möjligheterna att få jobb är mycket stora.
- Det finns också många andra yrken där man kan ha nytta av de kunskaper och färdigheter som man får på fordonsprogrammet. Bara så här snabbt vet jag, att bland tidigare elever jobbar några som t.ex. ventilationstekniker, resemontörer, reservdelstekniker, bilförsäljare och några har startar eget, säger Gert.
Vem vann då Värmlandsmästerskapet i fordonsteknik 2025?
Det var Herrgårdgymnasiet i Säffle som i år tog hem pokalen, bara en bråkdel före Taserudsskolan i Arvika. Även 2024 tog Säffle förstaplatsen. Senast Stjerneskolan vann var 2022 och 2023.
Det var jämnt mellan de deltagande skolorna, så här var resultatet totalt:
- Herrgårdsgymnasiet Säffle: 118,2 poäng
- Taserudsgymnasiet Arvika: 118
- Älvstrandsgymnasiet Hagfors: 111
- Stjerneskolan Torsby: 110,8
- Nobelgymnasiet Karlstad: 102,5
- Presterudsgymnasiet Kristinehamn: 70,4
Vad fick man för pris?
Förutom äran förstås, och diplom, fick vinnande lag ta med sig en vandringspokal hem till sin skola. De fick dessutom en pokal som ska stanna på skolan och varsin egen pokal.
Eleverna fick även välja priser från ett generöst prisbord, ja till och med två bord, med diverse olika bilrelaterade priser. Det är lokala företag som skänkt de priserna. Lagen fick gå fram till prisbordet inte bara en gång, utan gång på gång, för att välja sina priser. Varje deltagande lag hade med sig sponsrade priser från företag på hemmaplan, så även Stjerneskolan. Priserna från Torsby var i år skänkta av Helmia Bil, Karl Hedin bygghandel och Mekonomen butik.
Priserna i år var skänkta av Helmia Bil, Karl Hedin bygghandel och Mekonomen butik.
Ett antal fina tårtor bjöds eleverna och deras lärare på, de var också sponsrade. Det var organisationen Motorbranschens intresseorganisation i Värmland som bjöd på tårta.
Vill du veta mer?
Vill du veta mer om fordons- och transportprogrammet kan du läsa på www.stjerneskolan.se/fordonsprogrammet. Du kan också ta kontakt med programansvarig Gert Högfeldt eller yrkeslärarna Jörgen Isaksson eller Jörgen Sätherberg. Allas kontaktuppgifter finns på den webbsidan. De kan också berätta mer om tävlingen.
Text, foto och video: Annette Lauritzen, kommunikationsstrateg
Innehållsansvarig: Gert Högfeldt
Senast genomgången:
Senast ändrad:
Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.